Page content

article content

Kinderen terug naar school, maar wat nu met je puppy?

Terug naar school stress.

Zoals elk jaar maken tal van ouders zich klaar om hun kroost terug naar school te brengen. Daarbij komt veel kijken.

Inschrijven, schoolgerief kopen, boeken bestellen, voor vervoer zorgen, plannen wanneer je moet opstaan om op tijd op je werk te raken enz.

Dit brengt voor de meeste gezinnen toch wel wat stress met zich mee. Vooral op de eerste schooldag zelf. Van s ’morgens loopt er iedereen nogal anders bij dan anders.

Je hond is ondertussen een heel ander patroon gewoon geworden. Sinds de vakantie is er misschien bijna altijd iemand thuis geweest of was er een andere routine. Onze honden (en wij ook ) houden van gewoontes.

Als er in hun omgeving iets verandert dan verandert hun gedrag ook. Daarom is onze huishond nu eenmaal kunnen overleven tussen de mensen. Ze kunnen zich heel goed aanpassen aan nieuwe situaties.

Toch zijn er situaties  waar honden het moeilijk mee hebben.

1.Stress

Ze hebben het heel moeilijk met stress in de groep. Vooral de negatief aanvoelende stress kan ervoor zorgen dat je hond een ongewenst gedrag ontwikkeld. Dit kan gaan van piepen, hijgen, kwijlen, ijsberen tot angstig gedrag.

Zorg dat iedereen zo ontspannen mogelijk kan vertrekken naar school of werk. Een goede voorbereiding van de dag ervoor kan hier wonderen doen. Je kan eventueel een checklist maken.

2.Alleen zijn

Het tweede waar onze viervoeter het moeilijk mee heeft is alleen gelaten worden. Het kan zijn dat je hond nog maar zelden alleen is geweest in die 2 maanden.

Hij is deze situatie gewoon geworden en plots moet hij opnieuw voor heel de dag alleen zijn. Hij/ zij is dat niet meer gewoon en is sowieso niet graag alleen. Honden zijn nu eenmaal sociale dieren die normaal in een groep leven. Alleen gelaten worden is niet natuurlijk voor honden. Ze moeten dit leren.

Ook als ze dit al kenden is een te grote overgang van heel de dag in groep naar heel de dag alleen soms een te grote overgang en ontwikkelt je hond probleemgedrag.

Dit kan zich uiten in blaffen, huilen, iets stuk bijten of onzindelijkheid. Vooral bij jonge honden waar de hele zomer de deur heeft open gestaan in de loop van de dag. Soms zie ik dat jonge honden terug onzindelijk worden wanneer de deur de hele dag toe blijft en ze zich de hele dag moeten inhouden.

In het verleden is me al opgevallen dat honden kunnen lijden onder deze situatie en ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen.

5 gouden tips om gedragsproblemen te voorkomen.

  1.  Zorg je dat je al een bepaalde routine in brengt b.v.b. dat je hond gewoon blijft om af en toe alleen te blijven.
  2. Zorg dat de stress beperkt blijft op de eerste schooldag. Bereid je voor, zorg ervoor dat alles in orde is. Calculeer meer tijd in zodat bij een vergetelheid nog steeds tijd genoeg over blijft.
  3. Wees zelf rustig. Ik weet dat dit niet het gemakkelijkste is maar het helpt om geen probleemgedrag te veroorzaken bij je hond.
  4. Zorg dat je hond goed is uitgelaten en zijn energie kwijt is.
  5. Zorg voor afleiding. Een lekker kauwbot, een gevulde Kong, een puzzelspel enz. kunnen zorgen dat je hond de eerste moeilijke momenten kan overbruggen.

Indien je merkt dat je hond plots anders reageert, vraag je dan zelf eens af of er iets veranderd is in zijn omgeving of dagelijkse routine.

Veel  succes

Danny Semeelen
New dog academy

Comment Section

0 reacties op “Kinderen terug naar school, maar wat nu met je puppy?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website