Page content

article content

Herkent jouw Border collie de Border collie van de hoek als rasgenoot?

Herkent jouw Border collie de Border collie van de hoek als rasgenoot?

Wat als jouw Border collie een andere Border collie ziet?

Zou hij dan denken: “Hé, een Border collie?”

Zou een rashond andere rashonden herkennen als hun eigen ras? 

Er is nog geen onderzoek naar gedaan maar nee, honden herkennen hun eigen ras niet. Het herkennen van het eigen ras lijkt vooral in de hoofden van de hondenbaasjes te gebeuren.

Toch valt het op dat honden wel degelijk andere honden onderscheiden van andere dieren.  

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten, konijnen, hamsters en beren, die het verschil niet herkennen. Op zich is het herkennen van meer dan 400 hondenrassen – en daarbij nog de ontelbare kruisingen – als zijnde ‘hond’ een hele prestatie voor je viervoeter. Zeker als je al die verschillende rassen, met hun verschillende uiterlijkheden, in overweging neemt.

Tenslotte, een Chiwawa staat qua uiterlijk heel ver weg van een Duitse dog. Toch herkennen honden elkaar allemaal als zijnde Canis familiaris (onze gedomesticeerde hond).

In 2010 en in 2012 kwamen onafhankelijke onderzoekers tot de conclusie dat honden andere honden herkennen.

Ze gebruikten daarvoor foto’s met zowel honden, mensen, als objecten. 

Omdat het onderzoek nog zeer beperkt was, was Dominique Autier Derian uit Lyon genoodzaakt om het onderzoek nog eens te herhalen. De honden kregen daarbij nog uitgebreidere reeksen foto’s te zien, van allerlei rassen en rasloze honden, maar ook van mensen, schapen, wolven enz.

In totaal waren het ruim 3000 foto’s. Foto’s zoals in onderstaande afbeelding.

Testfoto’s uit het Lyon-onderzoek

Voorbeelden van gebruikte stimuli.

  1. a) Hoofden van honden van verschillende hondenrassen
  2. b) andere “niet-honden soort ”. Credit: Dominique Autier-Derian / Animal Cognition

 

Daaruit is gebleken dat de negen honden die aan het onderzoek deelnamen inderdaad andere honden konden herkennen op hun uiterlijk, zonder dat ze hun neus konden gebruiken. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat, ondanks al de menselijke tussenkomst met fokken op hun uiterlijk, honden toch hun biologische entiteit weten te bewaren.

Wat nu nog onderzocht moet worden, is hoe een hond de fysieke kenmerken herkent om de afgebeelde honden tussen de andere soorten te onderscheiden.

Er is wel één opmerkelijke waarneming gebeurd: Vooral door onze manipulatie met het uiterlijk van hondenrassen, worden honden met een uitgesproken puppy gezicht, de “toy breeds”, meestal kleinere honden, minder snel herkend dan de wat robuustere, meer hondachtige rassen.  Honden Rassen die meer puppy-achtig blijven (zoals bijvoorbeeld de Cavalier King Charles) laten minder gezichtsuitdrukkingen zien door hun puppy-looks en worden dus minder vaak herkend, of signalen worden minder goed opgepikt door andere honden.  

Er is op het puppy gezicht gewoon minder ruimte voor emoties. Andere honden interpreteren dit soms verkeerd, met zelfs vechtpartijen tot gevolg. Soms vraagt een eigenaar zich af: Waarom wordt mijn hond steeds aangevallen door andere honden? Hij doet nochtans geen vlieg kwaad maar toch wordt hij steeds lastig gevallen.  Een goede gedragstherapeut kan zien of dit te maken heeft met foute communicatie, of dat er andere factoren een rol spelen.

Een flinke Husky ziet gewoon niet aan de uitdrukking van de Cavalier wat die net bedoeld.

Rasgenoten, twee Husky’s bijvoorbeeld, herkennen dat beter, maar zouden het op het gezicht van een Duitse Herder of Labrador waarschijnlijk net zo goed kunnen herkennen.

Kortom, dat je Border collie zo leuk speelt met een andere Border collie is in zekere mate toeval, maar dat je Chiwawa ruzie krijgt met de BullMastiff van de buren is verklaarbaar. De BullMastiff heeft gewoon geen idee wat de Chiwawa bedoelt.

 

bron

Paedomorphosis affects agonistic visual signals of domestic dogs

Huffington Post

Comment Section

0 reacties op “Herkent jouw Border collie de Border collie van de hoek als rasgenoot?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website