Train je pup / hond met deze 11 tips
Een puppy in huis is fantastisch, maar het roept ook een aantal vragen op.
Bovendien zijn er enkele dingen waar je op moet letten.
Ik leg je aan de hand van deze 11 tips uit hoe je je pup alvast goed kan opvoeden.
Het maakt niet uit of je net een Border Collie pup of een Chihuahua pup in huis hebt gehaald.
Bij de één wordt er misschien meer aan opvoeding en training gedaan dan bij anderen.
Toch moet er een minimum aan opvoeding gebeuren.
Het ras
Ieder ras heeft zijn eigen ras eigenschappen. Dit komt vooral omdat ze gefokt zijn voor een bepaald doel. Dat heeft er voor gezorgd dat het ene ras meer aanleg heeft dan het andere. Het ene ras heeft alleen de "looks", en niet de "brains". Bij de andere is het andersom en sommige hebben het beide. Het is dus afhankelijk van het ras. Het ene ras moet je zeker uitdagingen geven en "bezig houden". Terwijl het andere ras dat veel minder nodig heeft.
De juiste ras keuze is daarom van cruciaal belang.
Bij ras loze honden kun je niet voorspellen welke eigenschappen ze overgeërfd hebben. Dus dat blijft altijd een beetje gokken.
Op welke leeftijd begin je met de opvoeding, socialisatie en training?
Ik krijg geregeld vragen over de leeftijd waarop je met de opvoeding van een pup kan beginnen. Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden. Vanaf de eerste dag.
Op de vraag wanneer je best begint met socialiseren is ook niet moeilijk te beantwoorden. De socialisatieperiode duurt tot +/- 12 weken. Je begint pas als de pup zijn nieuwe omgeving als veilig beschouwd ( meestal na 2a3 dagen).
Wanneer begin je met training? Deze vraag beantwoorden is een beetje dubbel. Want het hangt af van wat je wil trainen. Als je hond bijvoorbeeld 12-16 maanden oud is en je wil dan pas beginnen met basisdingen zoals zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en socialisatie dan ben je eigenlijk te laat. Maar als je langs de andere kant op 4-5 maanden al wil beginnen met zware fysieke trainingen, dan is dat te vroeg. Voor de zware trainingen wacht je best tot minimum 7-8 maanden om de training rustig op te bouwen. Op die leeftijd leren ze alles doorgaans goed aan. Voor de basisoefeningen begin je op basis van spel van zodra de pup jou vertrouwd en er reeds een prille band is gevormd.
Consequent zijn en blijven is de sleutel tot succes!
Dit is één van de belangrijkste regels bij de opvoeding. Wees consequent en zeker tijdens het opvoeden en trainen. Dus als hij de ene keer wel in de zetel mag en de dag erna niet, dan gaat dit de opvoeding zeker niet ten goede komen. Zorg ervoor dat je ook altijd dezelfde commando's gebruikt. Afwisselen tussen "zit" en "ga zitten" bijvoorbeeld is ook geen goed idee. Kies 1 commando, maakt niet uit welk woord je gebruikt. Onze pup kent geen Nederlands, het mag gerust een andere taal zijn.
Positieve training
Positieve hondentraining is gebaseerd op belonen en werkt nooit met fysieke correcties of pijnlijke straf. Gewenst gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag proberen we te negeren. Indien negeren niet kan dan stoppen we het gedrag en vermijden we dat dit gedrag nog kan gebeuren. Het is veel gemakkelijker om gewenst gedrag aan te leren dan ongewenst gedrag te veranderen. Maar met deze 11 tips kun je reeds heel wat ongewenst gedrag vermijden. Probeer in ieder geval verkeerd gedrag niet (onbewust) te belonen en beloon altijd het gewenste gedrag. Een pup doet nu eenmaal dingen die hij van nature heeft meegekregen van zijn hond zijn. Beloon hem voor wat hij wel mag. Bestraf hem niet voor iets dat hij fout doet want hij weet niet beter. Zorg liever dat hij in de toekomst de fout niet meer kan maken.
11 tips
Onderzoek & Informatie
Leer je pup omgaan met andere honden, andere mensen, kinderen, andere dieren, enz. Het is belangrijk dat hij leert hoe hij moet reageren in verschillende omstandigheden. Tussen 3 en 12 weken absorbeert je pup werkelijk alles als een spons. Dus dat is de moment om hem goed te socialiseren. De socialisatieperiode is niet meer in te halen eens je pup ouder is dan +/-13 weken.
Uit eigen onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de asielhonden niet of onvoldoende is gesocialiseerd. Dit is trouwens één van de hoofd reden waarom ze daar zijn.
Benchtraining
Geen enkele hond vraagt naar een bench
Een pup kun je niet steeds in het oog houden. De kans dat hij net dan ongewenst gedrag kan/zal doen is vrij groot. Een bench kan de oplossing zijn. Je moet een bench beschouwen al een kinderpark voor baby's. Je zet je baby in het park als je hem niet in het oog kunt houden (voor zijn eigen veiligheid). Je Baby heeft voldoende speeltjes zodat hij zich niet verveeld. Je neemt je baby eruit als je terug tijd voor hem kunt maken. Zo zou het ook met je pup moeten zijn. Als je een bench gebruikt is dat voor even. Je haalt je pup eruit als je hem terug in de gaten kunt houden. De bench wordt heel dikwijls gebruikt voor zindelijkheidstraining, maar ook bij bijvoorbeeld verlatingsangst of als veilige plaats. Zorg ervoor dat hij zijn bench niet ziet als een gevangenis ziet. Maar associeert met een beloning. Goede begeleiding voor benchtraining is geen overbodige luxe.
Zindelijkheidstraining
Maak je pup zindelijk door hem vaak en op de juiste momenten uit te laten.
Na het slapen,
Na het eten Na een spel.
Om de 2 uur
Breng hem dan naar zijn vaste uitlaatplek en beloon hem als hij zijn behoefte gedaan heeft. In het begin beloon je best uitbundig met enkele "bravo's" en een lekker snoepje. Dit kun je dan later geleidelijk aan verminderen en later weg laten.
Beweging en activiteiten
Een border collie houdt van beweging en uitdaging. Zowel geestelijk en lichamelijk. Zorg er ook voor dat hij dat krijgt. Anders krijg je een probleemhond.
Onder activiteit wordt dikwijls verstaan, wandelen, joggen, apporteer spelletjes, enz.
Men vergeet echter dat je pup ook mentale stimulansen nodig heeft. Voor de hersenontwikkeling is het belangrijk dat hij ook problemen leert oplossen.
Simpele opdrachten
Begin met eenvoudige oefeningen zoals zit, lig, kom hier enz. En zorg ervoor dat je consequent bent. Beloon hem als de opdracht goed gedaan is. Zorg dat het op een positieve manier gebeurt.
Voorkom het wisselen van trainers
Niet alleen bij de hondenschool, maar ook bij je thuis. Kies 1 of 2 vaste trainers binnen het gezin. En spreek de commando's onderling goed af. Iedereen moet dezelfde commando's gebruiken.
Op naar het volgende niveau
Als de basiscommando's goed aangeleerd zijn, Kun je kiezen voor een hondensport, agility, frisbee, jacht, speuren of schapen drijven. Nog veel te veel honden zijn werkloos en zoeken zelf wel hun werk met ongewenst gedrag als gevolg. Menig probleem gedrag had niet voor gekomen moest de hond een taak hebben gehad. Ja zelfs de kleine hondjes zouden een taak moeten hebben.
Dagelijks bewegen
Honden houden van wandelingen met hun baasje. En dat is gezond voor jullie beide. Leer je pup aan de losse lijn wandelen en geniet samen van de mooie natuur.
Met een pup ga je niet onmiddellijk uren wandelen.
Voor echt stevige wandelingen 10-20-30 km wacht je tot hij volgroeid is. Voor grote rassen geldt de regel +/-5 min. per levensmaand (bvb. 5 maand is 5x5= 25 minuten stappen). Sommige mensen vinden dat weinig. Vergeet niet dat je pup in de loop van de dag ook nog beweegt. Alles samen heeft je pup toch behoorlijk wel wat activiteit in de loop van de dag. Dus niet overdrijven.
Geduld
Als je je geduld verliest en gefrustreerd raakt wordt het alleen maar moeilijker. Zowel voor je hond als voor jezelf. Vermijd schreeuwen en fysieke correcties, ook al gaat het honderd keer mis. Bij het minste gevoel van frustratie kun je beter eindigen met een gemakkelijke oefening dat je zeker weet dat je pup kan. Begin later opnieuw met frisse moed en pas eventueel de oefening aan.
Het instinct
Hou er rekening mee dat een pup zijn aangeboren instinct altijd kan boven komen. Verwacht dus zeker geen robotje en denk zeker niet dat je een pup zijn bewegingsdrang kan inperken.
De uiting van instincten is één van de belangrijkste uitlaatkleppen voor honden. Gebruik het instinctmatig gedrag van honden om gedragsproblemen te voorkomen.
Veel plezier met het socialiseren, opvoeden en trainen van je pup.