Page content

article content

10 Tips om je Puppy geweldloos op te voeden.

Voed  je pup op met deze 10 tips

Een  puppy in huis  is  fantastisch, maar het roept ook een aantal vragen op

Bovendien zijn er enkele dingen  waar je op moet letten.

Ik leg je aan de hand van deze 10 tips uit hoe je je pup alvast goed kan opvoeden.

Het maakt niet uit of je net een Border Collie  pup  of een Chiwawa pup in huis hebt gehaald. Bij de één wordt er misschien meer aan opvoeding en training gedaan dan bij anderen. Welke methode daarvan het best past bij je pup hangt af van pup tot pup

Toch moet er een minimum aan opvoeding gebeuren.

Het ras:

Ieder ras heeft zijn eigen ras eigenschappen.

Dit komt vooral omdat ze gefokt zijn voor een bepaald doel. 

Dat heeft er voor gezorgd dat het ene ras meer aanleg heeft dan het andere.

Het ene ras heeft  alleen de “looks”, en niet de  “brains”.

Bij de andere is het andersom en sommige hebben het alletwee.

Het is dus afhankelijk van het ras. Het ene ras moet  je zeker uitdagingen geven en “bezig houden”.Terwijl het andere ras dat veel minder nodig heeft.

De juiste raskeuze is daarom van cruciaal belang.

Bij rasloze honden kun je niet voorspellen welke eigenschappen ze overgeërfd hebben.

Dus dat blijft altijd een beetje gokken.

 

Op welke leeftijd begin je met de  opvoeding, socialisatie en  training?

Ik krijg geregeld vragen over de leeftijd waarop je met de opvoeding van een pup kan beginnen. Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden.

Vanaf de eerste dag.

 

Op de vraag wanneer je best begint met socialiseren is ook niet moeilijk te beantwoorden.

De socialisatieperiode duurt tot +/- 12 weken.

Je begint pas als de pup zijn nieuwe omgeving als veilig beschouwd ( meestal na 2a3 dagen).

 

Wanneer begin je met training?

Deze vraag beantwoorden is een beetje dubbel.

Want het hangt af van wat je wil oefenen.

Als je hond bijvoorbeeld 12-16 maanden oud is en je wil dan pas beginnen met basisdingen zoals zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en socialisatie dan ben je eigenlijk laat.

Maar als je langs de andere kant op 4-5 maanden al wil beginnen met zware trainingen, dan is dat vroeg. Voor de zware trainingen wacht je best tot 7-8 maanden om er een voorbeeldig huisdier van te maken.

Op die leeftijd leren ze alles doorgaans goed aan.
Voor de basisoefeningen begin je op basis van spel van zodra de pup jou vertrouwd en er reeds een prille band is gevormd.

Consequent zijn en blijven is de sleutel tot success!

Dit is één van de  belangrijkste regels bij de opvoeding.

Wees consequent en zeker tijdens het opvoeden en trainen.

Dus als hij de ene keer wel in de zetel mag en de dag erna niet, dan gaat dit de opvoeding zeker niet ten goede komen.

Zorg ervoor dat je ook altijd dezelfde commando’s gebruikt. Afwisselen tussen “zit” en “ga zitten” bijvoorbeeld is ook geen goed idee.

Kies 1 commando, maakt niet uit welk woord je gebruikt. Onze pup geen Nederlands, het mag gerust een andere taal zijn of een Engels woord.

Positieve training

Positieve hondentraining is gebaseerd op belonen en werkt nooit met fysieke correcties of pijnlijke straf. Gewenst gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag proberen we te vermijden. Indien dit niet lukt negeren we het.

Het is veel gemakkelijker om gewenst gedrag aan te leren dan ongewenst gedrag te veranderen.

Maar met deze 10 tips kun je reeds heel wat ongewenst gedrag vermijden.

Probeer in ieder geval verkeerd gedrag niet (onbewust) te belonen en beloon altijd het gewenste gedrag.

Een pup doet nu eenmaal dingen die hij van nature heeft meegekregen van zijn hond zijn.

Beloon hem voor wat hij wel mag. Bestraf hem niet voor iets dat hij fout doet want hij weet niet beter. Zorg liever dat hij in de toekomst de fout niet meer kan maken.

 


De 10 tips:

1 Onderzoek & Informatie

Zorg er eerst voor dat je goed weet waarvoor het ras ooit gefokt is geweest. Dit zou reeds moeten gebeurd zijn voor de aanschaf. Past dit ras echt bij jou? Bekijk ook waar je pup vandaan komt. Zijn er problemen met de ouders? Komt je pup uit het asiel? Hebben ze daar extra informatie over zijn ouders en hun karakter? Past dit bij jou? Bvb een border heeft veel activiteit nodig (drijver), een Labrador neemt gemakkelijk iets in zijn bek ( apporteerhond), een Berner Sennen hond durft nogal beschermend zijn (waak en verdediging).

2 Socialiseer je pup

Leer je pup omgaan met andere honden, andere mensen, kinderen, andere dieren, enz.. Het is belangrijk dat hij leert hoe hij moet reageren in verschillende omstandigheden. Tussen 3 en 12 weken absorbeert je pup werkelijk alles als een spons. Dus dat is de moment om hem goed  te socialiseren. De socialisatieperiode is niet meer in te halen eens je pup ouder is dan +/-13 weken.
Uit eigen onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de asielhonden niet of onvoldoende is gesocialiseerd. Dit is trouwens één van de hoofd reden waarom ze daar zijn.

3 Benchtraining

Een pup kun je niet steeds in het oog houden. De kans dat hij net dan ongewenst gedrag kan/ zal doen is vrij groot. Een bench kan de oplossing zijn.Je moet een bench beschouwen al een kinderpark voor baby’s. Je zet je baby in het park als je hem niet in het oog kunt houden (voor zijn eigen veiligheid.Je Baby heeft voldoende speeltjes zodat hij zich niet verveeld. Je neemt je baby eruit als je terug tijd voor hem kunt maken.Zo zou het ook met je pup moeten zijn. Als je een bench gebruikt is dat voor even. Je haalt je pup eruit als je hem terug in de gaten kunt houden. De bench wordt heel dikwijls gebruikt voor zindelijkheidstraining, maar ook bij bijvoorbeeld verlatingsangst of als veilige plaats. Zorg ervoor dat hij zijn bench niet ziet als een gevangenis. Maar associeer het met een beloning.Goede begeleiding voor benchtraining is geen overbodige luxe

4 Zindelijkheidstraining

Maak je pup zindelijk door hem vaak en op de juiste momenten uit te laten.

Na het slapen
Na het eten
Na een spel

Om de 2 uur
Breng hem dan naar zijn vaste uitlaatplek en beloon hem als hij zijn behoefte gedaan heeft. In het begin beloon je best uitbundig met enkele “bravo’s” en een lekker snoepje. Dit kun je dan later geleidelijk aan verminderen en later weg laten.

 5 Beweging en activiteiten

Een border collie houdt van beweging en uitdaging. Zowel geestelijk en lichamelijk. Zorg er ook voor dat hij dat krijgt. Anders krijg je een probleemhond.

Onder activiteit wordt dikwijls verstaan, wandelen, joggen, apporteer spelletjes, enz.

Men vergeet echter dat je pup ook mentale stimulansen nodig heeft. Voor de hersenontwikkeling is het belangrijk dat hij ook problemen leert oplossen.

Simpele opdrachtenBegin met eenvoudige oefeningen zoals zit, lig, kom hier enz.En zorg ervoor dat je consequent bent. Beloon hem als de opdracht goed gedaan is. Zorg dat het op een positieve manier gebeurt.

6 Voorkom het wisselen van trainers

Niet alleen bij de hondenschool, maar ook bij je thuis. Kies 1 of 2 vaste trainers binnen het gezin. En spreek de commando’s onderling goed af.Iedereen moet dezelfde commando’s gebruiken.

7 Op naar het volgende niveau

Als de basiscommando’s goed aangeleerd zijn, Kun je kiezen voor een hondensport, agility, frisbee, jacht, speuren of schapendrijven. Nog veel te veel honden zijn werkloos en zoeken zelf wel hun werk met ongewenst gedrag als gevolg. Menig probleem gedrag had niet voor gekomen moest de hond een taak hebben gehad.Ja zelfs de kleine hondjes zouden een taak moeten hebben.

8 Dagelijks bewegen

Honden houden van wandelingen met hun baasje. En dat is gezond voor jullie alletwee. Leer je pup aan de losse lijn wandelen en geniet samen van de mooie natuur.

Let wel: met een pup ga je niet onmiddellijk uren wandelen. Voor echt stevige wandelingen 10-20-30 km wacht je tot hij volgroeid is. Voor grote rassen geldt de regel +/-5 min. per levensmaand  (bvb. 5 maand is 5×5= 25 min.stappen). sommige mensen vinden dat weinig. Vergeet niet dat je pup in de loop van de dag ook nog beweegt.Alles samen heeft je pup toch behoorlijk wel wat activiteit in de loop van de dag. Dus niet overdrijven.

9  Geduld

Als je je geduld verliest en gefrustreerd raakt wordt het alleen maar moeilijker. Zowel voor je hond als voor jezelf. Vermijd schreeuwen en fysieke correcties, ook al gaat het honderd keer mis. Bij het minste gevoel van frustratie kun je beter eindigen met een gemakkelijke oefening dat je zeker weet dat je pup kan..Begin later opnieuw met frisse moed en pas eventueel de oefening aan.

10 Het instinct

Hou er rekening mee dat een pup zijn aangeboren instinct altijd kan boven komen. Verwacht dus zeker geen robotje en denk zeker niet dat je een pup zijn bewegingsdrang kan inperken.

De uiting van instincten is één van de belangrijkste uitlaatkleppen voor honden. Gebruik het instinctmatig gedrag van honden om gedragsproblemen te voorkomen.

 

Veel plezier met het socialiseren, opvoeden en trainen van je pup.

Danny Semeelen

 

 

Comment Section

0 reacties op “10 Tips om je Puppy geweldloos op te voeden.

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website